KPN

Plus500 is CFD service only. Any opinions, news, research, analysis, prices or other information provided by Plus500 does not constitute investment advice.

Veel mensen kennen het bedrijf KPN wel, wanneer men de naam KPN noemt denk men al snel aan de telecom provider. Voluit heet het bedrijf dan ook Koninklijke KPN N.V het vroegere Koninklijke PTT Nederland NV tot 1998 en zelfs voor 1998 het zogeheten Staatsbedrijf der Posterijen Telegrafie en Telefonie. Vroeger waren de post en telecom bedrijven één bedrijf en in het beheer van de staat en stonden vooral bekend onder de naam PTT, tegenwoordig dus TNT Post en KPN.

3701

Geschiedenis KPN

Het eigenlijke bedrijf is ontstaan begin 19e eeuw toen de overheid begon met het aanleggen van telegrafieverbindingen en daarna ook nog eens ging exploiteren. Later in de jaren 80 en 90 kwam de telefoon in opkomst, in eerste instantie kende men vele verschillende aanbieders maar door nationalisatie kwam het uiteindelijk bij één bedrijf terecht, in 1940 was de nationalisatie van het telefoonnetwerk door de overheid in zijn geheel voltooid. Na de oorlog maakte men van het bedrijf tijdelijk een zelfstandig bedrijf, toch draaide men dit later al zeer snel weer terug. Vervolgens enkele jaren later wel te verstaan in 1989 was de tijd toch weer rijp om het bedrijf te verzelfstandigen en besloot de overheid om de PTT in de verkoop te zetten. De privatisering van de PTT was een feit. In 1998 besloot men de postdiensten en de telecomdiensten te splitsen tot twee bedrijven en hiermee werden de eerste stappen van KPN gezet. Alhoewel de staat in een eerder stadium al begonnen was met het privatiseren van de onderneming voltooide men het gehele proces pas vele jaren later. De staat heeft namelijk ten alle tijden nog een aandeel in handen gehad van 8%, men verkocht deze laatste 8% in 2006 en hiermee had de staat geen enkele aandeel van het voormalig staatsbedrijf nog in handen.

De laatste jaren

De laatste jaren is er veel te doen om KPN, dit komt vooral door het feit dat men de laatste jaren zeer veel kosten heeft moeten besparen om het hoofd boven water te houden. De telecomsector heeft zich de laatste jaren ontwikkelt tot een ware vechtsector en KPN heeft hier enkele malen behoorlijk de klappen van mogen opvangen. Door deze zaken besloot het bestuur van KPN dat om de aandeelhouders tevreden te houden en de toekomst van het bedrijf zeker te stellen grote personele reorganisaties noodzakelijk waren. Het huidige heeft de zaken binnen KPN behoorlijk op de rails, al is er aan de sector weinig veranderd ten opzichte van de snelheid en moeilijkheidsgraad om in te ondernemen, het blijft nog altijd een vechtsector.

Overname

Wat ook de laatste jaren steeds meer gebeurt is iets waar KPN niet altijd even blij mee is. De laatste jaren lijkt KPN namelijk meer en meer overgeleverd te zijn aan het vertrouwen van de beleggers. Enkele buitenlandse bedrijven jagen namelijk al enkele maanden op de aandelen van KPN om op deze wijze een vijandige overname van KPN te bewerkstellen. Het meest te vrezen heeft KPN de afgelopen jaren gehad van Carlos Slim die een bod van 8 euro per aandeel uitbracht aan de aandeelhouders van KPN om KPN in handen te krijgen van zijn onderneming América Móvil. América Móvil is het grootste telecom bedrijf ter wereld en wilde maar al te graag een groot aandeelhouder worden van KPN om hier invloed op uit te kunnen oefenen. Carlos had in het begin een 4 procent van de aandelen in handen en wilde deze uitbreiden naar 28 procent, wanneer het aantal aandelen boven de 30 procent zou uitkomen zou de partij namelijk verplicht worden om een bod te doen op alle uitstaande aandelen. Sommige aandeelhouders hebben door zichzelf te verenigen er alles aan gedaan om de overname tegen te houden en tot op heden is dit ook zeker gelukt. Carlos slim liet al snel weten zich terug te trekken omdat KPN te veel vroeg ten opzichte van een reële waarden voor de aandelen. Een andere overname kandidaat van KPN die zo nu en dan om de hoek komt kijken blijkt AT&T te zijn. Toch heeft deze partij nog altijd geen daadwerkelijk formeel bod uitgebracht op de aandelen van KPN, toch zal niemand in de toekomst er raar van staan te kijken als dit grote bedrijf een bod zal doen op alle aandelen van KPN.

kpn aandelen