Activiteiten

Plus500 is CFD service only. Any opinions, news, research, analysis, prices or other information provided by Plus500 does not constitute investment advice.

In de begin jaren van KPN had de onderneming nog veel verschillende taken die voortvloeide uit verplichtingen die men aangegaan was bij de aankoop van het bedrijf van de overheid. Ook bestond het bedrijf nog uit verschillende takken waarvan een groot gedeelte ondertussen verkocht is en juist weer voor zeer bekende andere bedrijven hebben gezorgd. Omdat het vroeger een staatsbedrijf is geweest en eigenlijk ieder woonachtig persoon in Nederland aangesloten was bij KPN kan KPN zich eigenlijk nog altijd het grootste telecombedrijf van Nederland noemen, toch heeft de onderneming vandaag de dag zijn activiteiten ook weten uit te breiden naar andere Europese en internationale landen.

11347

In Nederland

In Nederland is KPN nog altijd de grootste telecomprovider van het land zoals eerder vermeld. KPN is met deze activiteit niet één van de goedkopere providers maar staat onder de meeste Nederlanders wel bekend als één van de kwalitatief hoogstaandere telecomproviders wanneer de vergelijking gemaakt gaat worden met betrekking tot de netwerken. KPN is eigenaar van het vaste telefonienetwerk binnen Nederland en laat hier tegen een vergoeding enkele concurrenten op toe, dit onder dwang van de Europese commissie dat er anders geen concurrentie zal bestaan binnen de Nederlandse vaste telefoonlijnen sector. Maar in Nederland heeft KPN meer activiteiten waarin zij zich markleider mogen noemen, bijvoorbeeld de sector telefonie en dan wel de mobiele telefonie. Binnen de mobiele telefonie branche is KPN actief diverse merken die allemaal een eigen strategie hebben. Sommige merken die KPN voert binnen de mobiele telefonie richten zich op jongeren, andere op zakelijke gebruikers en andere juist weer op de kleine beller doormiddel van een prepaid abonnement. De merken waaronder KPN zijn mobiele telefonie op dit moment aan de man brengt vallen allemaal onder KPN Mobile, met de merken KPN, Simyo, Telfort en Hi. De verwachting is wel dat KPN de aankomende jaren om te besparen een groot gedeelte van deze activiteiten zal gaan samenvoegen. Een druk mannetje kunnen wij wel zeggen als wij het over KPN hebben, want KPN heeft nog veel meer kernactiviteiten waar de grootste gedeeltes van de omzet vandaan komen. Zo is KPN ook nog actief in het aanbieden van televisie en hierbij is KPN ook groot aandeelhouder van het in Nederland zo bekende Digitenne. Daarnaast hebben wij binnen de Nederlandse KPN tak nog een divisie dat zich volledig richt op het aanbieden van internet via diverse vormen. Ook binnen het aanbieden van internet was KPN actief met meerdere merknamen zoals XS4ALL, Planet Internet, KPN Internet, Het Net, Freeler, Tiscali, Telfort, Slim, en Speedlinq. Ondertussen heeft KPN ook hier het mes ingezet en verkleint het aantal merknamen dat internet aanbied namens KPN in een langzaam maar zeker tempo om weer op een normaal hanteerbaar aantal merken uit te komen die elkaar binnen de markt ook niet langer beconcurreren maar elkaar juist aanvullen. Als laatste kernactiviteit heeft KPN nog een flink aantal winkels in zijn bezit. Binnen deze winkels verkoopt KPN zijn eigen producten, voor bepaalde merken mobiele telefonie heeft KPN tevens weer eigen winkels onder hun eigen merknaam.
plus500 kpn

Buitenland

Vroeger behaalde KPN enkel en alleen zijn omzet binnen de Nederlandse landgrenzen. Dat is ondertussen al lang niet meer ondanks het feit dat Nederland nog wel altijd het belangrijkste en grootste land is waar KPN zijn omzet en winst behaald. KPN is met zijn activiteiten onder anderen actief in buurlanden Duitsland en België. KPN is binnen de Duitse en Belgische mobiele telecommunicatiemarkt ook een grote speler geworden in de afgelopen jaren. Toch heeft KPN het laatste jaar besloten om bepaalde buitenlandse dochteronderneming zoals het Duitse E-Plus te verkopen. Door deze verkoop van deze Duitse dochteronderneming haalde KPN eenmalig een flink bedrag aan contanten naar binnen om zijn verdere activiteiten te kunnen financieren. Het vervolg van deze verkoop was echter wel dat men in Duitsland op dit moment niet langer een grote speler is op de markt, KPN behoort daar ondertussen zelfs tot één van de kleinere spelers en dit kan er weleens op gaan wijzen dat KPN de aankomende jaren meer en meer zijn buitenlandse activiteiten zal gaan afbouwen om zich weer volledig te kunnen richten op de Nederlandse markt. Op de Nederlandse markt heeft ook KPN het zwaar, met de verkoop van E-Plus in Duitsland kan KPN naar alle waarschijnlijkheid een flinke investering doen in Nederland om de kwaliteit van hun producten ten opzichte van de concurrentie nog meer te verbeteren.